Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με τα μέσα πληρωμής

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης κατάλογος συχνών ερωταπαντήσεων αναφορικά με τα μέσα πληρωμής που οφείλουν να διαθέτουν οι επιχειρήσεις, τον οποίο θα βρείτε εδώ.

Υποχρεώσεις POS και IRIS

Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα και άλλα ηλεκτρονικά μέσα πηγάζει από το άρθρο 65 του ν.4446/2016, τον οποίο θα βρείτε εδώ. Τον ως άνω νόμο εξειδικεύει η ΚΥΑ 8139/31-01-2024, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, και η οποία ορίζει συνοπτικά τα εξής:

Υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα (EFT/POS) και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό (IRIS) έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με έναν από τους ΚΑΔ του Πίνακα που θα βρείτε εδώ και πραγματοποιούν εισπράξεις από λιανική δραστηριότητα. Η προθεσμία εγκατάστασης EFT/POS είναι η 31η Μαρτίου 2024, ενώ η προθεσμία για την έναρξη αποδοχής πληρωμών μέσω IRIS είναι η 30η Ιουνίου 2024.

Εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω. Επίσης εξαιρούνται – αλλά μόνο έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 – τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Επαγγελματικός λογαριασμός

Επιπλέον, οι ως άνω επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τουλάχιστον έναν “επαγγελματικό λογαριασμό” εντός ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους ΚΑΔ του πιο πάνω Πίνακα. Στον επαγγελματικό λογαριασμό οι υπόχρεες επιχειρήσεις αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως ενδεικτικά: μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην εγκύκλιο E.2037/2019 της ΑΑΔΕ.

Ενημέρωση καταναλωτών

Σύμφωνα με την ΥΑ 17730/2017, οι ως άνω επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ ή ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD». Η ανωτέρω διατύπωση μπορεί να υποκατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη υπό τον όρο ότι πληροφορεί με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα.

Επίσης, στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο τα συγκεκριμένα συστήματα καρτών πληρωμής τα οποία δέχεται κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής συστήματα καρτών πληρωμής VISA, MASTER CARD, MAESTRO, DINERS, AMERICAN EXPRESS, DISCOVER, UNION PAY. Η σχετική ενημέρωση μπορεί να παρέχεται είτε ολογράφως, είτε με παραπομπή στο εμπορικό σήμα κάθε κάρτας.

Από το άρθρο 47 του ν.5072/2023 προκύπτει επίσης ότι οι ως άνω επιχειρήσεις θα πρέπει να αναγράφουν τις πληροφορίες αυτές ευκρινώς, εκτός από την είσοδο του καταστήματος και το ταμείο, και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.

Ενημερωθείτε σήμερα από την RAPID για όλα τα ωφελήματα που δικαιούται η δική σας επιχείρηση, καθώς και για κάθε φορολογικό, ασφαλιστικό ή μηχανογραφικό ζήτημα που σας απασχολεί. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@rapidsoft.gr.

Ο Όμιλος RAPID ξεκίνησε το 2011 και σήμερα υποστηρίζει περισσότερες από 500 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε τρεις ακόμη χώρες. Αποτελείται από τρεις εταιρείες, την RAPID ΕΠΕ και την RAPID IKE στην Ελλάδα, και την RAPID SRL στη Ρουμανία.

Με μοναδικό και καινοτόμο τρόπο η RAPID είναι πλήρως καθετοποιημένη, με δικό της προσωπικό, και παρέχει ένα πλήρες πλέγμα υπηρεσιών σε πέντε νευραλγικά πεδία:

  • Λογιστικές, Φοροασφαλιστικές & Νομικές Υπηρεσίες
  • Μηχανογράφηση (Ανάπτυξη & Εμπορία Λογισμικού)
  • Χρηματοδότηση (Επιδοτήσεις, Δάνεια, Funds, Franchise)
  • Financial Monitoring (Reporting, Budgeting, Business Plans)
  • Online Παρουσία & Προβολή

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην Εταιρική Παρουσίαση

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, η RAPID:

>> βρίσκει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας:

Μεθοδολογία Χρηματοδότησης

και σας υποστηρίζει με ένα πλήρες πακέτο λογιστικών, φοροτεχνικών και μισθοδοτικών υπηρεσιών και με καινοτόμα εργαλεία financial monitoring:

INSIDER Presentation

Τιμοκατάλογος Λογιστικής

Μαζί θα σχεδιάσουμε την άριστη λύση για την επιχείρησή σας, λύση που θα αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική του επιχειρηματικού σας σχεδίου και θα λαμβάνει υπ’ όψιν της όλα τα δεδομένα, φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά και μηχανογραφικά, χάρη στην καθετοποιημένη δομή της RAPID και στη μακρόχρονη εμπειρία μας σε όλους τους ανωτέρω τομείς.