Υποχρεωτικά self-tests από 19 Απριλίου

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 19 Απριλίου καθίστανται υποχρεωτικά τα εβδομαδιαία self-tests για τους εργαζομένους στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, στα συνεργεία καθαρισμού και στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ τους και θα μεταβαίνουν κατόπιν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Από εκεί θα μεταφέρονται αυτομάτως στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί θα υποβάλλουν το αποτέλεσμα του test – με ατομική τους ευθύνη – με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος θα προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Επίσης υποχρεούται να παραμείνει σε καραντίνα στην οικία του έως ότου του γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ο εργαζόμενος τίθεται σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εκδίδεται σχετική βεβαίωση. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του (εκδίδεται και πάλι σχετική βεβαίωση). Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.»

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test. Σε αντίθετη περίπτωση τους επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν εργαζόμενος προσέλθει στην εργασία του χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Αν απασχολήσει εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των self-test μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Επιτρέπεται στους υπόχρεους εργαζομένους, αντί του self-test, να κάνουν rapid ή μοριακό τεστ με δική τους δαπάνη ή με δαπάνη του εργοδότη τους.

Ενημερωθείτε σήμερα δωρεάν από την RAPID για όλα τα ευεργετήματα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο στους πληττόμενους από τον COVID-19. Τηλ. 211 411 5217, e-mail: info@rapidsoft.gr.