Παράταση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της κακοκαιρίας που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας, παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής ορισμένων δηλώσεων, καθώς και η προθεσμία καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικά, οι παρατάσεις που δόθηκαν έχουν ως εξής:

 1. Η ΑΑΔΕ εξέδωσε την την Απόφαση Α.1011/2022.

Η απόφαση αφορά υπόχρεους που έχουν έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Με την εν λόγω απόφαση παρατάθηκε για την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου η προθεσμία των κάτωθι δηλώσεων, εφ’ όσον αυτές είχαν αρχική καταληκτική προθεσμία από 24 έως 31 Ιανουαρίου.

 • Δήλωση παρακρατούμενου φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
 • Δήλωση παρακρατούμενου φόρου των διατάξεων των άρθρων 64 και 69 του ΚΦΕ (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, αμοιβές υπηρεσιών, αμοιβές εργοληπτών, αμοιβές δικηγόρων κλπ.).
 • Δηλώσεις ΦΠΑ.
 • Ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Παράλληλα, παρατάθηκε για την 4η Φεβρουαρίου η προθεσμία εξόφλησης (ή καταβολής της 1ης δόσης) του φόρου που προκύπτει από τις ως άνω δηλώσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν παρατάθηκε η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων φόρων που έχουν καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις σχετικές αναρτήσεις μας (βλ. 16  Ιανουαρίου και 22 Ιανουαρίου) δεν χρειάζεται να πληρώσουν τη δόση Ιανουαρίου, διότι η δόση αυτή θα μεταφερθεί στο τέλος της ρύθμισης.

 1. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρέτεινε την προθεσμία υποβολής όλων των δηλώσεων Intrastat Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου (από 26 Ιανουαρίου που ήταν η αρχική προθεσμία).
 1. Εισφορές ΕΦΚΑ μη μισθωτών (επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες).

Ήδη αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου 2021 και αναγράφουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 4η Φεβρουαρίου (αντί της 31ης Ιανουαρίου).

 1. Εισφορές ΕΦΚΑ εργοδοτών.

Δεν έχει εκδοθεί ακόμη καμία σχετική απόφαση. Ωστόσο, εκδόθηκε μία ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία θα παραταθεί για την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου (αντί της 31ης Ιανουαρίου) η προθεσμία:

 • Υποβολής ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου Δεκεμβρίου 2021 (και των οικοδομοτεχνικών έργων).
 • Καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που προκύπτουν από τις ως άνω ΑΠΔ.
 • Καταβολής δόσεων όλων των ρυθμίσεων.

Ενημερωθείτε σήμερα δωρεάν από την RAPID για κάθε οικονομικό ζήτημα, και ιδίως για όλα τα ευεργετήματα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον COVID-19. Τηλ. 211 411 5217, e-mail: info@rapidsoft.gr.