Εξετάζοντας τις τιμές του σφυριού, είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι αυτά τα αποτελέσματα αφορούν vintage αναφορές Patek Philippe ή Rolex. Ίσως αναρωτιέστε: Τι συνδέει τις παραπάνω αναφορές μεταξύ τους; Η απάντηση βρίσκεται στο διαμέτρημα του μεριδίου των παραπάνω αναφορών: cal. 33,3, το οποίο η Omega κατασκεύασε σε μια σειρά σχεδόν 20 ετών και που χρησιμεύει ως ο προκάτοχος ενός από τα πιο σεβαστά κινήματα ρολογιών όλων των εποχών, δηλαδή του Omega cal. 321, το κίνημα που τροφοδότησε περίφημα το Moonwatch. Αν και τα Constellation, Seamaster, Deville και Railmaster είναι όλα σεβαστά μοντέλα από μόνα τους, το Speedmaster είναι αναμφίβολα το πιο δημοφιλές (και σίγουρα το πιο διάσημο) πλαστά ρολόγια της Omega.

Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω, έτσι; Σε προηγούμενο άρθρο, εμβαθύναμε στη λαμπρή ιστορία της Omega ως κατασκευαστής όχι μόνο ρολογιών αλλά και οργάνων μέτρησης χρόνου ακριβείας, μια ιστορία που κορυφώθηκε με την επιτυχία της εταιρείας με το Constellation. Είναι μια κληρονομιά που συνεχίζεται σήμερα και η Omega παραμένει πρωτοπόρος στη χρήση προηγμένων υλικών στην ωρολογοποιία, όπως φαίνεται από τη χρήση μη σιδηρούχων υλικών από την εταιρεία στις ομοαξονικές κινήσεις της, τα οποία στεγάζονται σε θήκες από οξείδιο ζιρκονίου κατασκευασμένες με διαμάντι – εργαλεία με μύτη.

Ήρθε η ώρα για ένα σύντομο μάθημα ιστορίας: Το 1930, η Omega και η Tissot συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν τον όμιλο SSIH (Société Suisse pour l’Industrie Horlogère) με στόχο την εμπορία ελβετικών ρολογιών υψηλής ποιότητας. Η Omega θα διατηρήσει τη θέση της στη μεσαία-υψηλή κατηγορία πολυτελείας και η Tissot θα στόχευε στη μεσαία αγορά. Με τα χρόνια, η εταιρεία απέκτησε μια σειρά από ελβετικά εμπορικά σήματα και κατασκευαστές κινημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Lemania το 1932. Η Lemania, μια εταιρεία ωρολογοποιίας που ιδρύθηκε το 1884 και τώρα ανήκει στον Όμιλο Swatch, κέρδισε πολύ μεγαλύτερη φήμη για τα υψηλής ποιότητας ébauches της (σε ωρολογοποιία, èbauche είναι ο γενικός όρος για τη βασική κίνηση, συμπεριλαμβανομένων των πλακών, των γεφυρών και του κυλινδρικού ελατηρίου, που αγοράστηκαν από εταιρείες ωρολογοποιίας και τροποποιήθηκαν για να δημιουργήσουν τις δικές τους κινήσεις) παρά για τα ρολόγια της.
rolex
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η SSIH κατέστη αφερέγγυα εν μέρει λόγω ύφεσης και εν μέρει λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τα φθηνά ασιατικά ρολόγια κρυστάλλων χαλαζία, παρά το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός απομιμησεις ρολογια χειρος στον κόσμο εκείνη την εποχή. Η εταιρική αναδιάρθρωση και πολλές συγχωνεύσεις οδήγησαν στη δημιουργία της εταιρείας χαρτοφυλακίου που είναι γνωστή ως Swatch Group.

Το cal. Το 33,3 έχει τις ρίζες του στο cal. 28.9, χαρακτηρισμένο 13CH από τον κατασκευαστή του Lemania. Το cal. Το 28,9 ήταν 13 lignes ή 28,9 mm (εξ ου και η ονομασία), 17-jewel, 18 000 vph, χρονογράφος τροχού στήλης που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1932. Το 28,9 έδωσε τη θέση του στο 33,3, ένα μεγαλύτερο και επομένως πιο ακριβές και αξιόπιστο cal ., η Lemania κατασκεύαζε τόσο για την Omega όσο και για την Tissot μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών το 1932.

Οι βελτιώσεις δεν σταμάτησαν εκεί, και το 1942 η κίνηση βελτιώθηκε περαιτέρω για να προσφέρει αντικραδασμικές (βλ. παρακάτω) και αντιμαγνητικές ιδιότητες. Μια νέα έκδοση για αδιάβροχους χρονογράφους κυκλοφόρησε το 1949 πριν από το τέλος της παραγωγής του κινήματος το 1952. Παράλληλα, το 1949, μετά από μια σειρά τροποποιήσεων σε αυτές τις προηγούμενες κινήσεις, το Lemania cal. 27 γεννήθηκε.

Αυτό το διαμέτρημα είναι γνωστό με ένα πολύ πιο διάσημο όνομα: cal. 321. Αυτό είναι το αθάνατο διαμέτρημα που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα 11 χρόνια της παραγωγής του Speedmaster και ήταν επίσης το διαμέτρημα που βρέθηκε στα Moonwatches που χρησιμοποιήθηκαν για τα Moonwalks του Apollo. Οι μεταγενέστερες εξελίξεις (περίπου 861 και 1861) χαρακτηρίστηκαν από ένα σύστημα χρονογράφου με έκκεντρο αντί για τροχό στήλης, ο οποίος, αν και πολύ πιο εντατική στην κατασκευή, έχει πολύ πιο ευκρινή ενεργοποίηση και αίσθηση αφής από έναν χρονογράφο με έκκεντρο .

Η σύνδεση με ένα από τα πιο διάσημα διαμετρήματα χρονογράφου όλων των εποχών σίγουρα κάνει το cal. 33,3 ενδιαφέρον από συλλεκτική άποψη. Ένας άλλος λόγος είναι η σχετική σπανιότητα του κινήματος: Στη διάρκεια περίπου 20 ετών παραγωγής του cal. 33,3., πιστεύεται ότι έχουν παραχθεί μόνο 13 700. Τέλος, η καλ. Το 33,3 είναι μεγάλη κίνηση. Μπορεί να ανιχνεύσει τη γενεαλογία του απευθείας στους προκατόχους του ρολόγια αντίγραφο τσέπης του παρελθόντος και, στα 37,5 χιλιοστά, αυτά τα ρολόγια ξεπέρασαν άλλους σύγχρονους χρονογράφους, που είχαν γενικά 34-35 χιλιοστά. Μέχρι σήμερα, λόγω των περίπλοκων καντράν τους σε συνδυασμό με το μέγεθός τους, cal. Τα ρολόγια 33,3 έχουν αξιοσημείωτη παρουσία στον καρπό.
Τα αρχεία Omega απαριθμούν συνολικά εννέα αναφορές που κατασκευάστηκαν με αυτό το διαμέτρημα και υπάρχει μόνο μία εικόνα στα ηλεκτρονικά αρχεία, δηλαδή της αναφοράς CK2077.