Επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ για πρόσληψη ανέργων.

Οι Δράσεις του ΟΑΕΔ σας βοηθούν να προσλάβετε νέο προσωπικό με επιδότηση που φθάνει ακόμη και στο 100% του συνολικού μισθολογικού κόστους (μισθός + εισφορές).

 • Κάντε τώρα την αίτησή σας με την RAPID!
 • ΔΩΡΕΑΝ έλεγχος επιλεξιμότητας.
 • Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@rapidsoft.gr και στα τηλ. 211 411 5217 και 210 220 3277.

Δείτε τη μεθοδολογία μας στην Παρουσίαση των Υπηρεσιών Χρηματοδότησης

Παραθέτουμε εδώ σύντομη περιγραφή των κυριοτέρων δράσεων:

Π2303 – Προεργασία νέων 18-29 ετών στην ψηφιακή οικονομία

Η Δράση επιδοτεί το 100% του συνολικού μισθολογικού κόστους νέων εργαζομένων έως 30 ετών για 6 μήνες σε επιχειρήσεις της ψηφιακής οικονομίας. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ.

Π2206 – Επιδότηση για την πρόσληψη ανέργων άνω των 30 ετών

Η Δράση επιδοτεί έως και το 75% του μισθολογικού κόστους για διάστημα 12 μηνών για την πρόσληψη ανέργων άνω των 30 ετών στις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Δυτικού Τομέα Αθηνών. Υποβολή αιτήσεων έως 12 Μαΐου 2023. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ.

Π2201 – Προεργασία νέων 18-30 ετών πανελλαδικώς

Η Δράση επιδοτεί το 100% του συνολικού μισθολογικού κόστους νέων εργαζομένων έως 30 ετών για 7 μήνες. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ. Η Δράση είναι προσωρινά κλειστή για υποβολή αιτήσεων – αναμένεται νέος κύκλος.

Π2302 – Επιδότηση για την πρόσληψη ανέργων 18-66 ετών

Η Δράση επιδοτεί επιχειρήσεις με το 70% ή 80% του μισθολογικού κόστους για διάστημα 15+5 μηνών για την πρόσληψη ανέργων από 18-66 ετών. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ.

Π2202 – Επιδότηση για την πρόσληψη ΑμεΑ

Η Δράση επιδοτεί επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 16.800€ ανά εργαζόμενο – για διάστημα 24+8 μηνών – για την πρόσληψη ανέργων με αναπηρίες, απεξαρτημένων κ.α. ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ. Υποβολή αιτήσεων από 7 Δεκεμβρίου 2022.

Π2203 – Επιδότηση για την πρόσληψη ανέργων με εμπόδια επανένταξης

Η Δράση επιδοτεί επιχιερήσεις με συνολικό ποσό 8.400€ ανά εργαζόμενο – για διάστημα 12+4 μηνών – για την πρόσληψη ανέργων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επανένταξης στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία κλπ.). Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ. Υποβολή αιτήσεων από 7 Δεκεμβρίου 2022.

Π2204 – Επιδότηση για την πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων άνω των 45 ετών

Η Δράση επιδοτεί επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 13.709€ ανά εργαζόμενο  – για διάστημα 18+6 μηνών – για την πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων άνω των 45 ετών. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ. Υποβολή αιτήσεων από 7 Δεκεμβρίου 2022.

Π2001 – Επιδότηση για την πρόσληψη ανέργων 55-67 ετών

Η Δράση αφορά μόνο ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις. Επιδοτεί  σε ποσοστό 75% την πρόσληψη ανέργων από 55 έως 67 ετών. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ.

Π2301 – Επιδότηση για την πρόσληψη ανέργων άνω των 56 ετών

Η Δράση επιδοτεί επιχειρήσεις με 715€ μηνιαίως ανά εργαζόμενο – για διάστημα 12 μηνών – για την πρόσληψη εργαζομένων άνω των 56 ετών που ολοκλήρωσαν ήδη τη δράση Π2001. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ. Υποβολή αιτήσεων από 2 Φεβρουαρίου 2023.

Π2205 – Προεργασία νέων 18-29 ετών στην Εύβοια

Η Δράση επιδοτεί το 100% του συνολικού μισθολογικού κόστους νέων εργαζομένων έως 29 ετών για 7 μήνες σε επιχειρήσεις των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης της Εύβοιας. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ. Υποβολή αιτήσεων από 4 Απριλίου 2023.

Π2102 – Προεργασία νέων έως 18-29 ετών (πληγέντες απολιγνιτοποίησης)

Η Δράση επιδοτεί το 100% του συνολικού μισθολογικού κόστους νέων εργαζομένων έως 29 ετών για 7 μήνες σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Σπάρτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ. Υποβολή αιτήσεων από 15 Φεβρουαρίου 2023 και μέχρι να καλυφθούν οι διαθέσιμες θέσεις.

Π2101 – Γενική δράση για την απολιγνιτοποίηση

Η Δράση αφορά επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Σπάρτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επιδοτεί – για διάστημα που φθάνει έως και και τους 18 μήνες – έως και το 100% του συνολικού μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης. Την Προκήρυξη της Δράσης θα την βρείτε εδώ. Υποβολή αιτήσεων έως 21 Απριλίου 2023.

Αμοιβές

Η αμοιβή της RAPID για την υποβολή της αίτησης ανέρχεται σε 150€. Για την υποστήριξη της Δράσης (αιτήματα πιστοποίησης-εκταμίευσης) η μηνιαία αμοιβή μας θα είναι 50€ ανά εργαζόμενο.

Προϋποθέσεις και εξαιρέσεις

Κάθε δράση θέτει τις δικές της προϋποθέσεις, γι’ αυτό καλό είναι να διαβάσετε την προκήρυξη της δράσης που σας ενδιαφέρει (βλ. συνδέσμους πιο πάνω) ή να επικοινωνήσετε με το 211 411 5217. Για μια πρώτη ενημέρωσή σας, παραθέτουμε εδώ κάποιες γενικές προϋποθέσεις που συνήθως τίθενται στις δράσεις του ΟΑΕΔ:

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν:

 • Τα νυχτερινά κέντρα.
 • Οι επιχειρήσεις στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων.
 • Οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου.
 • Τα υποκαταστήματα ή τα γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Εξωχώριες εταιρείες, όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες.
 • Κάθε οντότητα που δεν ασκεί τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
 • Οι επιχειρήσεις με έδρα την οικία του εργοδότη (με κάποιες εξαιρέσεις).
 • Οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις.
 • Οι επιχειρήσεις που μείωσαν** το προσωπικό τους (ήτοι απολύσεις ή μείωση ωραρίων) κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης [εκτός αν καλύψουν τη μείωση έως την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης].

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι πρέπει:

 • Να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ και να τελούν εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.
 • Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

Δεν μπορούν να υποδειχθούν ως άνεργοι σε επιχειρήσεις:

 • Άτομα που απασχολήθηκαν στο παρελθόν* στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεόμενη επιχείρηση.
 • Άτομα που απασχολήθηκαν στο παρελθόν* στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα.
 • Άτομα που απασχολήθηκαν στο παρελθόν* σε επιχείρηση όπου ο εργοδότης έχει ή είχε οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την αιτούσα επιχείρηση.
 • Άτομα που απασχολήθηκαν στο παρελθόν* σε επιχείρηση συζύγου ή σε επιχείρηση συγγενούς α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη.
 • Άτομα που είναι σύζυγοι ή συγγενείς α’ ή β’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη.

* συνήθως εξετάζονται οι προηγούμενοι 12 ή 24 μήνες

Υποχρεώσεις δικαιούχων

 • Ορισμοί: Μείωση προσωπικού είναι (α) η προς τα κάτω μεταβολή του ωραρίου εργασίας, π.χ. η μετατροπή 6ώρου εργαζομένου σε 4ωρο, και (β) η απώλεια θέσεων εργασίας λόγω απόλυσης. ΔΕΝ λογίζεται ως μείωση προσωπικού η απώλεια θέσεων εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, θανάτου, οικειοθελούς αποχώρησης ή τερματισμού σύμβασης ορισμένου χρόνου.
 • Οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε μείωση** του προσωπικού τους, είτε πρόκειται για προϋπάρχον, είτε για επιδοτούμενο προσωπικό, υποχρεούνται να προβούν σε νέα πρόσληψη (αντικατάσταση) εντός τριάντα ημερών.

** βλ. ορισμό

 • Σε κάποιες δράσεις, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν το επιδοτηθέν προσωπικό για ορισμένους μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.

Η RAPID ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα υποστηρίζει περισσότερες από 500 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε τρεις ακόμη χώρες:

 •  Λογιστική, Μισθοδοσία, Tax Optimisation
 • Χρηματοδότηση (Επιδοτήσεις, Δάνεια, Funds, Franchise)
 • Μηχανογράφηση
 • Financial Monitoring
 •  Online Παρουσία (e-shops, websites, fb pages)

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην Εταιρική Παρουσίαση