Νέα εισφορά στις πλαστικές συσκευασίες

Από 1ης Ιανουαρίου επιβάλλεται περιβαλλοντική εισφορά 0,04€ προ ΦΠΑ (0,05€ με τον ΦΠΑ) σε κάθε τεμάχιο πλαστικής συσκευασίας που συνοδεύει τρόφιμα και ποτά που πωλούνται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και λιανικού εμπορίου.

Με δύο εγκυκλίους που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες του 2021 το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει οδηγίες για τον τρόπο επιβολής της εισφοράς και αναγραφής αυτής στις εκδιδόμενες αποδείξεις και τιμολόγια. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις δύο εγκυκλίους στους κάτωθι συνδέσμους:

E.2236 / 2021

E.2239 / 2021

Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο πλαστικής συσκευασίας. Για παράδειγμα, το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν.

Η εισφορά εισπράτεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις μαζί με την αξία των πωλούμενων τροφίμων και ποτών και αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο.

Η εισφορά αναγράφεται στα παραστατικά πωλήσεων (τιμολόγια χονδρικής και αποδείξεις λιανικής πώλησης) με διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

Όταν χρησιμοποιείται φορολογικός μηχανισμός (ΕΑΦΔΣΣ), η εισφορά πρέπει να εμφανίζεται διακριτά ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ 24% και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών μιας χρήσης.

Όταν το παραστατικό εκδίδεται με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, η εισφορά πρέπει να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ 24% και θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».

Η εγκύκλιος 2239 εξειδικεύει τα πλαστικά προϊόντα που βαρύνονται με την εισφορά:

  • Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.
  • Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα

Περιλαμβάνονται περιέκτες που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, αλλά όχι περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Η εισφορά βαρύνει και τα ακόλουθα χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης:

  • Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους, που έχουν πλαστική επικάλυψη, επένδυση ή επίστρωση, καθώς και όσα περιέχουν στη χαρτόμαζα συνθετικά πολυμερικά πρόσθετα.
  • Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία, όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, που έχουν πλαστική επικάλυψη, επένδυση ή επίστρωση, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επί τόπου είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως, μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Ενημερωθείτε σήμερα δωρεάν από την RAPID για όλα τα ευεργετήματα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον COVID-19. Τηλ. 211 411 5217, e-mail: info@rapidsoft.gr.