Προθεσμίες για myDATA και για διασύνδεση των EFT/POS με τις ΦΗΜ.

Τρία σημαντικά ζητήματα στη σημερινή μας ανάρτηση, που όλα άπτονται της έκδοσης παραστατικών εσόδων από τις επιχειρήσεις και την (ηλεκτρονική) διαβίβαση αυτών στην ΑΑΔΕ.

Α. myDATA και ΜΥΦ

Ξεκινάμε με τη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των τιμολογίων και αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας, τα παραστατικά διαβιβάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε εντός 24 ωρών από την έκδοσή τους.

Την πιο πρόσφατη αναλυτική ανάρτησή μας για αυτό το θέμα (με αναλυτικές προθεσμίες και επεξηγήσεις ως προς το τι διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ) θα την βρείτε στον πιο κάτω Σύνδεσμο:

Πρόστιμα e-send και Ανακεφαλαίωση myDATA.

Ένα σημαντικό σημείο αυτής της ανάρτησης είναι ότι τα παραστατικά λιανικής από ΦΗΜ (ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς) διαβιβάζονται υποχρεωτικά ΚΑΙ στην πλατφόρμα e-send ΚΑΙ στην πλατφόρμα myDATA.

Ωστόσο, για το έτος 2022:

(α) Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσχυσαν κατ’ εξαίρεση πιο “χαλαρές” προθεσμίες διαβίβασης παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA, και

(β) Γενικότερα δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα ούτε υπήρξε ενεργή “αστυνόμευση” από πλευράς ΑΑΔΕ ως προς τη διαβίβαση παραστατικών.

Επειδή όμως η διαβίβαση των εσόδων στην πλατφόρμα myDATA εξυπηρετεί και τον σκοπό της διασταύρωσης παραστατικών μεταξύ των επιχειρήσεων, τον σκοπό δηλαδή που επιτελούσαν παλαιότερα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών (“ΜΥΦ”), οι οποίες καταργήθηκαν πέρυσι, η ΑΑΔΕ θέσπισε την 31η Μαρτίου 2023 ως καταληκτική προθεσμία για να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA όλα τα παραστατικά εσόδων (τιμολόγια και αποδείξεις) που εκδόθηκαν το έτος 2022. Τονίζουμε ξανά ότι για τα παραστατικά λιανικής που εκδόθηκαν από ΦΗΜ δεν αρκεί η διαβίβασή τους στην πλατφόρμα e-send. Πρέπει να διαβιβαστούν ΚΑΙ στην πλατφόρμα myDATA.

Β. e-send και τσουχτερά πρόστιμα

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει μέχρι στιγμής με την πλατφόρμα myDATA, για τη μη διαβίβαση των παραστατικών λιανικής στην πλατφόρμα e-send επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα και άλλες σημαντικές κυρώσεις.

Λεπτομέρειες μπορείτε και πάλι να διαβάσετε στην αναλυτική ανάρτησή μας της 30ης Οκτωβρίου την οποία θα βρείτε στον πιο κάτω Σύνδεσμο:

Πρόστιμα e-send και Ανακεφαλαίωση myDATA.

Γ. Διασύνδεση των POS με τις ΦΗΜ

Φέτος στις επιχειρήσεις λιανικής προστίθεται μία νέα υποχρέωση, αυτή της σύνδεσης των μηχανημάτων υποδοχής πιστωτικών καρτών (EFT/POS) με τις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ).

Σε δελτίο τύπου της ΑΑΔΕ που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 22 Μαρτίου αναφέρονται τα εξής:

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν σε αυτό το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Επίσης, στην απόφαση καθορίζονται προδιαγραφές για την διαβίβαση συμπληρωματικών πληροφοριών από τους ΦΗΜ προς την ΑΑΔΕ, σχετικές με την πληρωμή με κάρτες, και για τη δυνατότητα αναβάθμισης λογισμικού χωρίς την επιτόπια επίσκεψη τεχνικού.

Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000€, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30.06.2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000€, ορίζεται η 31.07.2023.

Διευκρινίζεται ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί μηχανισμοί (ΕΑΦΔΣΣ) δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα αναβάθμιση, καθότι έχουν ήδη εκδοθεί προδιαγραφές για κατασκευή νέου τύπου μηχανισμών (ΦΗΜΑΣ). Η ΑΑΔΕ είναι σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για να καθορισθεί το πλάνο μετάβασης στους νέου τύπου μηχανισμούς το συντομότερο δυνατόν.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, εντός του 2023, όλες οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με σύγχρονους ΦΗΜ, οι οποίοι θα είναι κατάλληλοι για τις συναλλαγές λιανικής που θα πραγματοποιούν, με δυνατότητα διασύνδεσης με POS για πληρωμή με κάρτα.

Ενημερωθείτε σήμερα δωρεάν από την RAPID για όλα τα ωφελήματα που δικαιούται η δική σας επιχείρηση, καθώς και για κάθε φορολογικό, ασφαλιστικό ή μηχανογραφικό ζήτημα που σας απασχολεί.

Τηλ. 211 411 5217, e-mail: info@rapidsoft.gr.

Η RAPID ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα υποστηρίζει περισσότερες από 500 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε τρεις ακόμη χώρες.

Αποστολή μας είναι να παρέχουμε ολοκληρωμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες σε ένα ευρύτατο φάσμα εταιρικών αναγκών, τις οποίες ομαδοποιούμε σε πέντε πυλώνες:

  • Λογιστική – Φοροτεχνική – Tax Optimisation
  • Οικονομική Παρακολούθηση & Προγραμματισμός
  • Χρηματοδότηση
  • Financial Software & ERPs
  • Online Παρουσία & Προβολή

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην Εταιρική Παρουσίαση