Τον Ιούλιο η έναρξη αποπληρωμής της “επιστρεπτέας προκαταβολής”

Όπως προβλέψαμε στην ανάρτησή μας της 16ης Μαΐου, το Υπουργείο Οικονομικών ανέβαλε εκ νέου την ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής της ενίσχυσης με τη μορφή “επιστρεπτέας προκαταβολής” που έλαβαν οι επιχειρήσεις τη διετία 2020-2021.

Ομοίως αναβλήθηκε και η ανάρτηση των σχετικών δοσολογίων στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε παλαιότερη ανακοίνωσή του σύμφωνα με την οποία οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής θα αυξηθούν σε 96 (από 60 που αναφέρουν οι σχετικές ΚΥΑ), δηλαδή ο χρόνος αποπληρωμής θα είναι 8 έτη.

Υπενθυμίζουμε ότι η ενίσχυση χωρίζεται σε μη επιστρεπτεό ποσό (επιδότηση) και σε επιστρεπτέο ποσό (κρατικό δάνειο). Το επιστρεπτέο ποσό ανέρχεται σε ποσοστό 25% έως 50% της ληφθείσας ενίσχυσης, αναλόγως των κερδών (ή ζημιών) και της μείωσης κύκλου εργασιών που εμφάνισε η ενισχυθείσα επιχείρηση.

Με βάση τον νέο προγραμματισμό, οι ενισχυθείσες επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι τον Ιούλιο να αποφασίσουν εάν:

(α) Θα εξοφλήσουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό (δάνειο) προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% ή

(β) Θα αποπληρώσουν το επιστρεπτέο ποσό σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Ενημερωθείτε σήμερα δωρεάν από την RAPID για όλα τα ευεργετήματα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον COVID-19. Τηλ. 211 411 5217, e-mail: info@rapidsoft.gr.


Η RAPID ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα υποστηρίζει περισσότερες από 500 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε τρεις ακόμη χώρες. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε ολοκληρωμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες σε ένα ευρύτατο φάσμα εταιρικών αναγκών, τις οποίες ομαδοποιούμε σε πέντε πυλώνες:

  • Λογιστική – Φοροτεχνική – Tax Optimisation
  • Οικονομική Παρακολούθηση & Προγραμματισμός
  • Χρηματοδότηση  (Επιδοτήσεις, Δάνεια, Funds, Franchise)
  • Financial Software & ERPs
  • Online Παρουσία & Προβολή (e-shops, websites, fb pages)

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην Εταιρική Παρουσίαση